Mocht je een groot reclamebord langs de weg zien, met de tekst:

HIER KOMT EEN HECTARENDORP

dan zou je van geluk kunnen spreken! Vooral uiteraard als je heel graag in een hectarendorp wil wonen en een familiedomein wil oprichten. Want stel dat je nu, of jouw gezin, tot de toekomstige bewoners behoort? Zou dat even mooi zijn! Tja, wat is er voor nodig om dat te realiseren?
Op deze website www.hectarendorp.nl kan je daar het een en ander over lezen.

WAT IS EEN HECTARENDORP?

Maar weet je nog niet wat een hectarendorp is, dan kan je het beste beginnen op de home pagina. Hier lees je ook over het begrip familiedomein. Ben je echter daar al mee bekend? Dan zal je vast en zeker reeds je gedachten hebben laten gaan over hoe jij jouw familiedomein zou willen oprichten! En wil je je ook graag vestigen in een hectarendorp of hectaren nederzetting?
Het wonen in zo’n georganiseerd gebied heeft zeker zo z’n voordelen. Een aantal daarvan staan ondermeer op deze site vermeld.

Nou dat is toch een mooie lege vlakte achter het grote reclamebord? Wat een prachtig gebied! Zie je reeds voor je hoe straks met elke lente alle bomen in het hectarendorp hun prachtige bloesempracht zullen tonen? En welke geuren zullen alle bloemen en kruiden en alle hectaren met  bos verspreiden?

Voor het zover is komt er uiteraard het een en ander bij kijken. Zo zijn enige richtlijnen opgesteld rondom het oprichten van een familiedomein en hectarendorp.
En kijk eens bij ‘COCREATIE‘ om er een beeld van te krijgen. Op die pagina zie je een ontwerp voor een hectarendorp bestaande uit 127 hectaren. Hiervan zijn er 120 voor familiedomeinen, en 7 als centrum hectaren.

MEERDERE VRAGEN

Nu zouden er een aantal vragen in je kunnen opkomen zoals: Wáár is dit hectarendorp? En in welke provincie ligt het? Wie heeft het grondoppervlak gereserveerd voor de oprichting van het dorp? Waar kan ik mij inschrijven voor vestiging in het dorp? Hoe wordt een en ander gefinanciëerd? Kortom deze vragenlijst zal vast nog veel langer zijn. En niet overal heeft hectarendorp.nl antwoord op. Dit heeft ondermeer te maken met het aspect van co-creatie waarmee een en ander tot stand komt!

PROMOTEN HECTARENDORPEN

Graag zou hectarendorp.nl meer bekendheid willen geven aan de ideeën achter hectarendorpen en te ondersteunen middels co-creatie om deze op te richten, zover als dat binnen ieders mogelijkheden ligt uiteraard. Het gaat er ook om hoeveel animo en passie er ‘en masse’ voor is. En of mensen bereid zijn er iets voor te doen. Dus vandaar is er onlangs een lente campagne gestart! Zie de fotos hieronder in dit bericht.

MOTIVATIE EN STICHTING

De motivatie voor een ieder zal zijn om graag een familiedomein te willen oprichten, uiteraard belastingvrij en met erfopvolging voor de volgende generaties. Het zou mooi zijn als er een stichting komt die op een hectare gevestigd is. Deze hectare kan ondermeer als voorbeeld familiedomein dienen, en tevens kan het kantoor van de stichting er op gevestigd worden. Maar hoe kan dat gerealiseerd worden?

COMMUNICATIE KANALEN

Om te beginnen, wat zijn de beste communicatie kanalen? Hoe organiseren wij ons? Onlangs kreeg de webmaster van deze site via andere websites per email formulier meerdere dreigingen dat de sites gehackt zouden worden, alla data gestolen en bewaard op een offshore server, en de reputatie zou worden geschaadt, en tevens die van de mensen die deze sites bericht hebben, als de organisatie niet zou betalen in bitcoins. Nou dan sta je toch even te kijken.

Daar kwam bij dat na updates van onderdelen op de betreffende websites er ineens niet meer ingelogd kon worden, en nadat dit technisch probleem was opgelost, waar een paar dagen overheen gingen, bleken de menus niet meer te kloppen enzovoort. Nou daar zit je dan, daar gaat ook echt heel veel tijd in zitten (wat ik niet altijd heb).

Daarom is het contact formulier nu even verwijderd, want op deze wijze schiet het niet echt op. Dus er is wel een vraag over de juiste te bewandelen weg. Gelukkig kon ondanks dit alles de lente campagne dus wel gewoon doorgaan!

ONLINE PLATFORM

Maarre, hoe kunnen wij ons nou dus lokaal organiseren en verbinden? Mocht er animo voor zijn dan hè? (want zo niet, dan houdt alles op natuurlijk). Kan dat via een online platform op sociale media? Zo dat geïnteresseerden zich kunnen uitspreken over hun wens om een familiedomein op te richten, en in een hectarendorp te wonen.

Zo kunnen mensen zich ook oriënteren voor de regio waarin ze willen wonen. Het zou mooi zijn als iemand hierbij wil ondersteunen! Het modereren neemt tijd in beslag en het onderhouden van de websites is ook reeds veel tijd mee gemoeid. Mochten er mensen zijn die een dorp of nederzetting van familiedomeinen wil oprichten, of als er reeds bestaande groepen zijn met gerelateerde iniatieven, dan hoor ik dat graag! Wellicht kan daarover ook informatie gedeeld worden in deze blog. Dus wellicht is dat een optie?

Hartegroet,
Margreet Wilschut

Terug naar het MENU